100 DE ANI

FILE DIN CARTEA  VIEŢII…

100 DE ANI DE MĂRTURISIRE BAPTISTĂ LA ANINA 1910-2010

BISERICA CREŞTINĂ BAPTISTĂ „SPERANŢA”, ANINA

În Deuteronom 8:2a Dumnezeu ne spune: “Adu-ți aminte de tot drumul pe care te-a călăuzit Domnul, Dumnezeul tău”. Istoria creştinilor baptişti din Anina a început în felul următor:

În anul 1908, în Anina vine primul martor şi propovăduitor al credinţei baptiste ANDREI PETRU din comuna Curtea, judeţul Timiş. Deși acesta a lucrat numai un an la mina din Anina, mărturia lui va aduce un rod bogat. Primul întors la Domnul a fost Avram Pătruică din Socolari, ca mai apoi să urmeze Vasile Enaşcu (din Potoc), Ion Crăstănuşu şi Vasile Dogariu. Aceştia vor încheia legământul cu Domnul şi în apa botezului în anii ce vor urma 1910-1912.

În anul 1920 este amenajat primul locaş de închinare. În acelaşi an se botează și fratele Bâtea Ilie la Moldova Nouă.

Primul diacon al biserici a fost fratele Grivei Mihai din Straja-Iugoslavia, iar al doilea diacon a fost fratele Gherman Iosif.

În anul 1924 are loc ordinarea primului păstor local Craiovan Nicolae.

În 1926 se ţine primul curs biblic, se înfiinţează Societatea Tineretului sub numele „ Înfrăţirea”, Societatea Surorilor şi începe Şcoala Duminicală.

Între anii 1938 – 1940 şi 1942 – 1944 apar norii de prigoană şi asupra membrilor acestei biserici, ei întâlnindu-se mai apoi în case particulare.

În 15 august 1945 se oficiază primul botez la Anina de fratele Ghiocel Iosif deşi păstor era fratele Craiovan.

Între 19471949 biserica nu are pastor, fiind condusă de comunitatea de Timiş şi în special de preşedintele comunităţii fratele Ioan Socaciu. În această perioadă a fost renovată biserica construită încă din 1920.

În anul 1962 biserica din Breuner este demolată şi credincioşilor li se oferă, pentru oficierea slujbelor religioase, o sală de maşini de extracţie, fostă mină Kübeck, apoi staţie trafo.

În această perioadă se înfiinţează orchestra dirijată de fratele Rujişca.

Între anii 1962 şi 2007 biserica păstorită pe rând de frații: Bâtea Ilie, Raţă Nicolae, Gongola Mihai şi Vrancuţa Ioan, îşi continuă misiunea de evanghelizare a locuitorilor din Anina şi împrejurimi.

În anul 2007 se deschide a doua biserică baptistă cu numele de „Speranța” în zona centrală a orașului iar in 2010 se inaugurează a treia biserica baptistă cu numele „Noua Speranță” în cartierul Orașul-Nou.